Sladké zemiaky alebo aj bataty, sa v našich kuchyniach objavujú čoraz častejšie a to nie len kvôli vynikajúcej chuti, ale hlavne kvôli vysokému množstvu telu prospešných látok. Poďme sa pozrieť bližšie na benefity, ktoré táto zdravá superpotravina so sebou prináša.
Oranžové ako aj biele sladké zemiaky predstavujú jeden z najlepších zdrojov beta-karoténu. Ten naše telo premieňa na vitamín A, ktorý hrá v organizme dôležitú úlohu. Okrem podpory imunitného systému, vitamín A podporuje zrak, správny rast buniek a pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi. Nemýľte si však sladké zemiaky s Jamom zeleným. Vzhľadom podobná hľuzovitá rastlina v sebe neobsahuje takmer žiadny vitamín A. Častokrát dochádza už k nesprávnom označení v samotnom obchode.
Sladké zemiaky nedostali svoj prívlastok bezdôvodne. Už pri samotnom varení sa z nich uvoľňuje ich typická maslová vôňa. Ich vysoký podiel prirodzene vyskytujúcich sa sacharidov je previazaný s ostatnými živinami a vlákninou. To z nich robí jednu z najzdravších alternatív jedlám obsahujúcim umelo pridaný cukor. Obsiahnutá vláknina Vás rýchlejšie zasýti, čo Vám pomôže vyhnúť sa nežiaducemu prejedaniu.
Okrem vyššie spomenutých benefitov, sladké zemiaky sú tiež plné vitamínu B6. Tento nesmierne dôležitý vitamín sa podieľa na produkcii neurotransmiterov, ktoré slúžia na prenos signálov z jednej mozgovej bunky do druhej. Lekárska štúdia potvrdila, že zvýšený príjem vitamínu B6 zohráva dôležitú úlohu pri udržaní mentálneho zdravia. Dôležitú úlohu zohráva tento vitamín aj pri enzýmových reakciách súvisiacich s metabolizmom bielkovín, sacharidov a tukov.
Ako však pripraviť sladké zemiaky? Dôležitý je už samotný výber v obchode. Vyberajte iba pevné zemiaky bez viditeľných a mäkkých škvŕn alebo trhlín. Tvar alebo veľkosť neovplyvňujú chuť sladkých zemiakov. Avšak, ak máte v pláne pripraviť viac zemiakov, kupujte približne rovnako veľké zemiaky, aby sa všetky varili rovnomerne. Sladké zemiaky skladujte na chladnom a suchom mieste, ideálne v pivnici alebo špajzi. Skladovanie v chladničke urýchľuje mäknutie a podporuje klíčenie. Správne skladované sladké zemiaky tak môžu zostať čerstvé až tri mesiace.
Existuje nespočetné množstvo receptov na sladké zemiaky. My sme si však vybrali taký recept, ktorý kombinuje sladké zemiaky spolu s čiernou fazuľkou a kuracím mäsom. Tento recept je zdravou voľbou nielen na obed ale aj večeru.
Čo potrebujeme:
• 2 veľké sladké zemiaky
• 1 lyžicu a 2 lyžičky olivového oleja
• 1 šálka konzervovaných čiernych fazuliek
• 1/3 šálky bieleho gréckeho jogurta
• 1 lyžica paradajkového pretlaku
• 1 chilli paprička
• 2 lyžičky limetkovej šťavy
• 1 lyžička sušeného cesnaku (cesnakový prášok)
• 1/2 lyžičky mletej rasce (rascový prášok)
• 2 šálky na kúsky nakrájaného vareného kuracieho mäsa (prsia)
• 1/4 šálky listov koriandra
• soľ a korenie na dochutenie
Postup:
1. Predhrejte rúru na 200 stupňov.
2. Odrežte kraje sladkých zemiakov a pozdĺžne ich nakrájajte na plátky s hrúbkou 0,5 cm.
3. Vložte papier na pečenie na plech a umiestnite plátky vedľa seba v jednej vrstve.
4. Potrite plátky z vrchnej strany lyžičkou oleja spolu so soľou a korením.
5. Pečte 10 minút. Potom ich otočte a potrite druhú stranu lyžičkou oleja spolu so soľou a korením. Pečte ďalších 10 minút.
6. Vložte čiernu fazuľu, jogurt, lyžicu olivového oleja, paradajkový pretlak, chilli papričku, šťavu z limetky, sušený cesnak, rascu a štipku soli do mixéra alebo veľkej misky a poriadne premiešajte, až kým zmes nezhustne.
7. Potrite fazuľovú zmes na sladké zemiakové toasty. Na vrch umiestnite kuracie plátky a ozdobte lístkami koriandra.

Kondičný tréner
Všetky otázky oľadom výberu výživových doplnkov, analýzy stravovacích návykov, alebo tvorby tréningových plánov môžeš adresovať práve mne.