Sú proteíny nebezpečné pre obličky?
Je to mýtus alebo pravda? Aký má vplyv vysoko proteínová diéta na obličky a ako bielkoviny vplývajú na ich funkciu? Je naozaj vyšší príjem proteínov škodlivý pre organizmus? Skôr než vyslovíme konečný verdikt, musíme sa detailnejšie pozrieť, aký majú obličky význam a aké sú ich hlavné funkcie.
Obličky sú párovým orgánom. Ich hlavnou funkciou je odstraňovanie nahromadených odpadových látok pochádzajúcich z metabolizmu bielkovín. Okrem toho sú zodpovedné za produkciu hormónov renínu (regulácia krvného tlaku) a erytropoetínu (nevyhnutný pre tvorbu červených krviniek). Obličky sa tiež podieľajú na tvorbe zdravých a pevných kostí. Správne fungovanie obličiek je preto pre telo nevyhnutne dôležité.
Obsah
Ako vieme odmerať škodlivosť proteínov vzhľadom k obličkám?
K hodnoteniu výkonnosti obličiek sa používajú merania, ktorými sa zisťuje okrem iného množstvo prefiltrovanej krvi za určitý čas (glomerulárna filtrácia – GFR). Proces merania GFR nie je jednoduchý, vzhľadom k tomu, že pri meraní je potrebné použiť látku, ktorá sa bez problémov filtruje v obličkách. Na tieto účely sa používa látka inulín (nie inzulín), následne sa vyhodnocujú vzorky krvi a moču a meria celkový čas, kedy inulín opúšťa krv a končí v moči. Priemerné hodnoty GFR sú 90 až 120 ml za minútu. Nižšia hodnota ako 15 ml za minútu znamená zlyhanie funkcii obličiek.

Okrem toho sa tiež meria úroveň kreatinínu v krvi. Kreatinín je látka v krvi, ktorú vylučujú svaly v dôsledku fyzickej aktivity. Viac svalovej hmoty znamená aj vyššiu mieru kreatinínu v krvi. Meranie filtrácie kreatinínu patrí medzi nepriame spôsoby merania GFR. Vzhľadom k faktu, že kreatinín sa vylučuje konštantne, množstvo tejto látky v moči predstavuje rýchlosť filtrácie obličiek. Priemerné hodnoty tohto ukazovateľa sú 97 až 138 ml za minútu u mužov a 88 až 128 ml za minútu u žien. Tieto meranie môžeme tak použiť, aby sme zistili, či funkcia obličiek nie je narušená a všetko funguje tak ako má. Výška hľadiny kreatinínu sa meria aj vzhľadom k úrovni regenerácie po športovom výkone, ale to už je na iný článok.
Čo hovoria štúdie na riziká nadmerného príjmu proteínov?
Vedecká štúdia uskutočnila 16-týždňový test, pri ktorom sa zamerala na meranie týchto ukazovateľov. Táto štúdia sa zamerala na vysoko rizikovú skupinu ľudí s obezitou a ľudí trpiacich diabetesom (cukrovka 2. stupňa). Obezita a diabetes 2. stupňa môžu spôsobiť zhoršenú funkciu obličiek. Ochorenie obličiek v konečnom dôsledku vedie k úmernému zvýšeniu indexu telesnej hmotnosti (BMI – body mass index). Ľudia, ktorí sa tejto štúdie zúčastnili vykazovali nasledovné priemerné hodnoty: BMI 35,4 (približne 39% telesného tuku), vek 55 rokov, hmotnosť 103 kg (z toho 40 kg telesného tuku).
Účastníci štúdie boli rozdelení do štyroch skupín. Prvá skupina bola zameraná na nízkokalorickú diétu (z celkového príjmu: 53% sacharidov, 19% bielkovín a 26% tuku), druhá skupina bola na nízkokalorickej diéte s vysokým obsahom bielkovín (z celkového príjmu: 43% sacharidov, 33% bielkovín a 22% tuku), tretia skupina bola zameraná na nízkokalorickej diéte spolu s fyzickou záťažou 3-krát týždenne a posledná skupina bola na nízkokalorickej diéte s vysokým obsahom bielkovín s rovnakým cvičením ako tretia skupina. Telesná hmotnosť, telesný tuk, krvný tlak, sila a krvné testy boli zaznamenané pred začiatkom a po skončení štúdie.

Fyzická záťaž tretej a štvrtej skupiny pozostávala z ôsmych cvikov zameraných na veľké svalové skupiny trikrát týždenne s aspoň jednodňovým odpočinkom medzi cvičeniami:
Intenzita každého tréning sa pohybovala na úrovni 70-85% maximálnej váhy pre jedno opakovanie. Základný cvičebný plán pozostával z dvoch sérií po 8-12 opakovaní s 1 až 2 minútami odpočinku medzi jednotlivými sériami. Intenzita rástla v prípade, že obe série boli odcvičené s viac ako 12 opakovaniami.
Výsledky štúdie sú nasledovné – všetky skupiny dosiahli pokles telesnej hmotnosti a tuku, avšak najvýraznejší pokles dosiahla štvrtá skupina (vysoko proteínová diéta s fyzickou záťažou – až 13,8 kg) a tretia skupina (11,4 kg). Štvrtá skupina tiež zaznamenala najvýraznejší úbytok tuku v oblasti pása (11,4 cm) v porovnaní s treťou (11,3 cm), druhou (8,9 cm) a prvou skupinou (8,2 cm). Obe skupiny, ktoré zapojili do svojho programu aj fyzickú záťaž, zaznamenali nárast sily v jednom opakovaní cviku bench press (približne o 10 kg).
Bol nadmerný príjem proteínov škodlivý?
Po 16 týždňoch sa u všetkých skupín tiež zlepšil krvný tlak (pokles systolického krvného tlaku o 15 mmHg ako aj diastolického krvného tlaku o 8 mmHg), úroveň triglyceridov a cholesterolu. Pri krvných testoch zameraných na fukciu obličiek (GFR a filtrácia kreatinínu) neboli zistené žiadne rozdiely medzi jednotlivými skupinami. Tzn. v tomto výskume nebol zvýšený príjem proteínov škodlivý na organizmus. Samotní autori štúdie však naznačujú, že väčší počet účastníkov by rozšíril štatistický súbor, pri ktorom by sa mohli objaviť výraznejšie rozdiely v krvných testoch.
Naozaj je proteín škodlivý?
Zistenia štúdie tak dokazujú, že vysoko proteínová diéta spolu s aktívnym spôsobom života nemá žiadny negatívny vplyv na správnu funkciu obličiek. Práve naopak, táto diéta pomáha znižovať telesnú hmotnosť ako aj úroveň tuku a zlepšovať krvný tlak. Silový tréning v kombinácií s vysoko proteínovou diétou (33%) je efektívnejší pre spaľovanie tukov ako iba samotná diéta alebo posilňovanie s diétou s nižším obsahom bielkovín. Avšak pozor by si mali dať ľudia s narušenou funkciou obličiek, kedy nízko proteínová diéta pomáha bojovať s ich zhoršenou činnosťou. Ak viete, že ste úplne zdraví, nemal by nastať žiadny problém. No v prípade, že máte alebo ste v minulosti mali problémy s obličkami, prekonzultujte svoj zdravotný stav najskôr s vašim lekárom.

Kondičný tréner
Všetky otázky oľadom výberu výživových doplnkov, analýzy stravovacích návykov, alebo tvorby tréningových plánov môžeš adresovať práve mne.