Zaradíte pohánku do vaších fit receptov?
Pohánka je pseudo-obilnina, ktorá sa pestuje aj v našich končinách. Má jemne orieškovú chuť a je skvelá do šalátov, na rizoto, alebo z nej môžete spraviť aj pohánkovú kašu. Navyše je veľmi rýchla na prípravu. Oproti ryži obsahuje oveľa viac vitamínov a minerálov, hlavne vitamíny skupiny B a horčík. Tiež obsahuje pomerne veľa bielkovín, cca 13g/100g.
Obsah
Ľanové semienka plné vlákniny a omega 3
Ľanové semienka by mali byť esenciálne súčasťou denného jedálnička vďaka ich obsahu vlákniny, ktorá podporuje zažívanie, redukuje cholesterol a je bohatým rastlinným zdrojom Omega 3 kyselín, ktorých v dnešnej dobe máme primálo. Majú orieškovú chuť a hodia sa do pečenia (náhrada za vajíčko), šalátov aj do jogurtu. Nezabudnite ich pred tým však pomlieť.
Tekvicové semienka bohaté na magnézium a zinok
Tekvicové semienka sú bohaté na magnézium a zinok, ktorých máme v strave často primálo. Naviac sú ľahko dostupné a môžete ich použiť do jogurtov, či do hustých polievok. Zo semien sú jedny z najbohatších na bielkoviny.
Strukoviny šošovica a bôb
Šošovica a bôb sú strukoviny bohaté na bielkoviny, vitamíny B a železo. Strukoviny obsahujú veľa vlákniny a pred úpravou ich odporúčam aspoň cez noc namočiť a vodu zliať. Pokiaľ nie ste na strukoviny zvyknutí, je dobré pridávať ich do jedálnička postupne.
Maliny, černice, rýbezle a vitamín C
Bobuľové ovocie ako maliny, černice, ríbezle sú bohaté zdroje antioxidantov, rastlinných vitamínov (fytonutrientov), bohaté na vitamín C a vodu. Tiež nekoncentrujú energiu ako napr. banány, čo znamená, že sú vhodné aj do diéty. Netreba sa ich báť pridať ani napr. k praženici.
A čo vy? Aká je vaša obľúbená superpotravina?

Výživový kouč
Pomáham ženám prestať bojovať s jedlom a diétovať a miesto toho sa uvedomelým jedením dostať do najlepšej fyzickej a mentálnej kondície.